Primii pasi in programare – SCRATCH
Ideea acestui curs porneste de la un adevar foarte simplu : in spatele fiecarui program pe calculator se afla un COD scris de cineva.
Limba de circulatie internationala a viitorului este,fara in indoiala, PROGRAMAREA. De aceea este important ca si aceia dintre noi care nu vizeaza o cariera in domeniul informaticii sa stie sa scrie si sa citeasca un cod.
Este ceea ce ne transforma din consumatori de tehnologie in creatori de tehnologie.
Ce este Scratch?
Scratch este un limbaj de programare educational creat de catre un grup de cercetatori din cadrul Massachusetts Institute of Technology, cea mai importanta institutie de invatamint din lume in domeniul informaticii (http://www.topuniversities.com)
Limbajul de programare Scratch are ca scop initierea in programare folosind o interfata vizuala, mult mai usor de interpretat si de inteles, utilizat de elevi din intreaga lume, dar si de profesori, fiind „o unealta” foarte utila in a intelege logica din spatele programelor informatice.
Cui se adreseaza Scratch?
Copiilor cu varste intre 7 si 10 ani fara niciun fel de cunostinte prealabile de programare.
Care este avantajul unui curs de Scratch?
Cu ajutorul lui Scratch, copiii pot invata inca de la varste mici (7 ani) principalele concepte ale programarii, fiind mult mai usoara trecerea la un limbaj de programare nativ (Pascal/C/C++).
De asemenea, un proiect creat in Scratch ajuta la intelegerea mai usoara a unor formule si principii din matematica si fizica, programul avand la dispozitie o multime de functii predefinite din matematica.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale invatarii acestui limbaj, este faptul ca face accesibila PROGRAMAREA intr-un mod distractiv si dinamic la o virsta relativ mica (minim 7 ani) unor copii fara niciun fel de experienta si cunostine in informatica, pozitionindu-i cu foarte multi pasi inaintea celorlalti copii care nu au acces la astfel de cunostinte mai devreme de clasa a V-a,deschizindu-le drumul spre ceea ce este din ce in ce mai denumit de specialistii din intreaga lume ca fiind “limba de circulatie intrernationala a viitorului”.
De ce este important pentru copii sa faca programare inca de la varstele mici? Multe motive… mai jos aveti enumerate doar cateva dintre ele:
- Din consumatori de tehnologie, copiii vor deveni creatori de tehnologie
- Vor avea acces la mai multe informatii si intelegere despre computere, programare si tehnologie decat 99,9% din copiii de varsta lor de pe intreg globul
- Vor invata concepte de baza in programare,fara niciun fel de cunostinte prealabile
- Isi vor exersa si dezvolta logica si gandirea matematica;
- Vor invata sa initieze, dezvolte si sa duca la bun sfarsit un proiect pe cont propriu
- Isi folosesc si dezvolta gandirea algoritmica
Gandirea algoritmica presupune
- abstractizare : vad problema si solutia ei la mai multe nivele de detaliu
- algoritmi : gandesc sarcinile ca o serie de etape
- descompunere : presupune dividerea unei probleme complexe in partile ei mai simple
- recunoasterea modelelor (pattern recognition): fac legatura intre o problema cu care se confrunta pentru prima data si altele probleme rezolvate deja,ale caror solutii le folosesc in mod creativ pentru rezolvarea celei noi
- generalizare : inteleg ca modul de rezolvare a unei probleme se poate aplica pentru rezolvarea unei intregi familii de probleme asemanatoare
Pentru acest curs participantii trebuie sa vina cu laptop-ul personal.